Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2018 21:04 - Нацистките призраци в Мюнхен (разходка из града)
Автор: barfly22 Категория: Политика   
Прочетен: 1779 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.12.2018 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди няколко седмици стана ясно, че по време на ремонтни дейности в психиатричният институт в Мюнхен са били открити части от човешки останки и мозъци, които са били ползвани за зловещи експерименти с хора от нацистките учени. Те са били открити още миналата година, но това стана публично достояние едва сега, в средата на Декември 2018 година. Лично д-р Менгеле е изпращал човешките останки на директора на отделението по нервопатология от 1938г. в института- Юлиус Хелерфорден, който е правил експерименти по време на войната и след нея. Въобще Мюнхен е ключов град в нацистката история - тук Хитлер и неговите сподвижници организират Бирения пуч, сградите, в които видни нацисти, включително и фюрера са живеели все още стоят, както и административните сгради построени от тях. През 2013г. бяха открити още произведения на изкуството, заграбени от нацистите. В апартамента на търговеца Корнелиус Гурмит в Мюнхен данъчни служители откриха над 1,500 картини на обща стойност над 1 млрд. евро, заграбени в периода 1930-1940г. Сред картините има произведения на заклеймявани от националсоциалистическата власт художници като Пикасо, Матис и Шагал. В Мюнхен се организират туристически обиколки на сградите, свързани с Хитлер и нацистите. Обиколката започва от централния площад Карлсплац и обхваща обекти из цялата столица на Бавария. 



Hofbrдuhaus

image
Това е най-известната бирария в Мюнхен, която е отворена преди повече от 500 години (не забравяйте, че някои наричат Мюнхен световна столица на бирата) и функционира и до днес. Тя има богата история, но най-интересната история с нея е Бирения пуч през 1923г. Именно в една от залите на тази бирария Хитлер и неговите сподвижници се събират и тръгват да щурмуват сградата на баварското правителство. Пуча се проваля, а 16 от неговите другари са убити. Хитлер е вкаран в затвора. Именно в тази бирария Адолф Хитлер произнася една от първите си публични речи и тук се сформира ядрото на националсоциалистическата работническа партия (NSDAP). Ето как изглежда днес залата на Hofbrдuhaus, от която марша на нацистите в Бирения пуч започва:
image

Fьhrerbau - щаб на нацистката партия в Мюнхен и личния офис на Адолф Хитлер

image

image
Той се намира близо до пл. Kцnigsplatz, на който по времето на Третия Райх са се организирали партийните митинги на националсоциалистическата партия. На този площад са се случвали и заклеймяваните нацистки публични изгаряния на книги. В тази сграда се е помещавал и личния офис на фюрера. Днес тя изглежда така, а по времето на Третия Райх са се извисявали червените знамена със свастики от фасадата й. 

The Park Cafe

image

Заведение с бирена градина, построено в предпочитаният от нацистите неокласически стил през 1935г., където също са се събирали симпатизанти на нацистката партия.

Osteria Italiana - Любимият ресторант на Хитлер

image

По онова време се е казвал Osteria Bavaria, но сградата е изцяло запазена без никакви значителни промени. На снимките горе - вляво е ресторантът днес, а вдясно по времето на Третия Райх, Хитлер пристига в Osteria Bavaria, за да вечеря. Днес това е един от най-добрите, а може би най-добрия, италиански ресторант в Мюнхен.На снимката по-долу може да видите и любимото място на Хитлер в ресторанта - точно там, където са седнали двамата мъже:

image

Odeonsplatz

image
Тук, на този площад, приключва Бирения пуч. 16 нацисти са убити, както и 4 полицейски служители. След като Хитлер се изкачва на власт тук е имало огромен мемориал в памет на 16-те нацисти. Той е бил украсен с огромна свастика, а на пост винаги са стояли двама войника. Всеки гражданин, който е минавал покрай него е трябвало да направи нацисткия поздрав (HitlergruЯ) и да отдаде почест. Наблизо, обаче има много малка и тясна уличка, по която, ако минеш, е можело да подминеш самия мемориал и да избегнеш задължението да отдаваш почит според нацисткия обичай. Уличката се нарича "уличката на избягващите" и днес е украсена със златни и бронзови павета в чест на германците, които не са били съгласни с управляващия режим.

Министерство на финансите

image

Се помещава в тази сграда и до днес. Тя е запазена напълно, но от германския символ е премахната свастиката. 

Апартаментът, в който се самоубива племенничката на Хитлер - Гели Раубаул

image


Сградата се намирa на ул. Prinzregentenplatz 16 и днес е полицейски участък. Хитлер наема просторният апартамент на третия етаж през 1929г., а по-късно го и купува. Там той живее заедно със своята племенница Гели, която през 1931г. се самоубива в него. В този апартамент на 30 Септември 1938г. на крака при Хитлер идват британския премиер Чембърлейн и френския Деладие, които подписват т.нар. Мюнхенско споразумение, по силата на което Чехословакия предава на Германия Судетската област. На срещата присъства и Бенито Мусолини. На снимките долу Хитлер приветства събрала се тълпа от един от прозорците на просторното жилище.

image

KцniginstraЯe 15

image




imageИ по-точно входа на Английската градина срещу улицата (снимката горе). Тук една красива млада англичанка опитва да се самоубие. Точно на мястото от двете снимки. Тя се казва Юнити Митфорд и пристига през 1934г. в Мюнхен, за да учи в езиково училище, което се намира близо до централата на нацистката партия в Мюнхен, която ви показах по-горе. Нейната сестра е омъжена за Освалд Моузли, който е водач на Британския фашистки съюз. Тя става предана последователка на националсоциалистическата идеология и Адолф Хитлер и по-късно става част от приближеният кръг на фюрера. На 3 септември, 1939 г. Юнити е съкрушена от това, че Великобритания обявява война на Германия. Тя отдавна е предупреждавала своята сестра Даяна, че ако това се случи тя ще се самоубие, защото "не би могла да понесе да гледа как тези две велики държави, която тя обича, се унищожават взаимно". Юнити влиза в Английската градина и се прострелва в главата с пистолет, който й е даден лично от Адолф Хитлер за самозащита. Тя по чудо оцелява и след престой в болница в Мюнхен се връща в родната си Англия. В спомените си нейната майка разказва, че красивото момиче било неознаваемо. Тя изгубила около 12 килограма и била цялата "едни големи хлътнали очи", както казва майка й. Тя почти не можела да говори, а и нямала голямо желание, цялата й личност била съвсем променена. Тя била тежко болна, а куршумът бил в главата й, тъй като било невъзможно да бъде изваден оперативно. Така Юнити Митфорд умира едва на 33-годишна възраст на 28 май 1948 г. 


Концетрационен лагер - Дахау

image
Дахау се намира на двадесет минути (16км) с Sbanh-a от Мюнхен. То е красиво и малко градче, особено старинната му част, в което обаче е открит и първия концетрационен нацистки лагер през 1933г. и функционира до края на войната. В началото в него са били изпращани политически опоненти и критици на националсоциалистическата партия, а в последствие и евреи, цигани, хомосексуалисти, умствено болни и др. Документираните смъртни случаи в него са около 30,000. Той спира да функционира чак през 1960г. като след войната (1945) той служи временно като арест за членове на Waffen-SS, чакащи процесите си, след 1948г. като лагер за етнически германци, изгонени от Източна Европа и чакащи настаняване, а накрая и като американска военна база по време на окупацията. Днес той е превърнат в музей с мемориал.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barfly22
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 33460
Постинги: 14
Коментари: 74
Гласове: 14
Архив