Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2018 11:43 - Комплексарщината на един народ
Автор: barfly22 Категория: Политика   
Прочетен: 5960 Коментари: 22 Гласове:
2

Последна промяна: 27.12.2018 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
А може ли да се нарече народ мързеливото стадо, чийто национални герои са крадци и врачки? 

Последното постижение на България, което обедини и накара българите да се чувстват достойни като народ се случи през 1994г., когато България стана четвърта на Световното по футбол. По стар български обичай още след две години българския национален отбор се срина и така до днес. Вътре в него героите от 94"та се изпокараха и разделиха на лагери, а българския футбол, както всичко друго, се превърна в обект на война между двете най-големи бандитски групировки СИК и ВИС. Но ние и до ден днешен натякваме на света, че сме били четвърти. Натякваме им го, защото никой не помни кой е бил втори, какво остава пък за четвърти. Веднъж бяхме в една немска бирария с двама мои приятели и един германец. Типично за всеки простоват балкански комплексар на маса, един от моите приятели започна да дърдори само за политика с патриотичен плам, слюнки по устата и изпъкнали вени на врата. Той реши да припомни на нашия германски приятел как сме ги победили на Световното с 2-1, а после сме станали четвърти. Само че ние сме се класирали четвърти на Световното, а в момента Германия е четвърта икономическа сила в света и петкратен световен шампион по футбол. Германеца, разбира се, просто се усмихна и не влезе в някакви спорове. Той гледаше някак си със съжаление и разбиране подпийналия Иван. 

Но Иван не спря да обяснява на германеца колко велика е България. Един вид "Вие, дойчовците, се имате за голяма работа, ама ние пък да ти кажа..." 

- Знаеш ли, че българин е изобретил компютъра, а? - блещи му се той назидателно. - Е, не е точно българин, казва се Джон и е от Америка, обаче има български корени. Ако нямаше български корени щеше ли да измисли компютъра? Не много ясно, ха-ха-ха - отсече той и се засмя гръмогласно. Макар че истината е, че Джон Атанасов е изобретил компютъра на пук на България, която отказва да му помогне в научната дейност. Всъщност, в момента сме на прага на 2019 и компютърните технологии са толкова напред, макар че гениалния български народ не е допринесъл с абсолютно нищо за това. Един вид, света може да се оправи и без България, но карай...не е патриотично.

И понеже германеца не отговаряше както се очаква - да почне и той да изброява националните постижения на Германия накрая на наш Иванчо му стана безинтересно и махна с ръка:
- Ех, ех! Нищо не знаете вий...а когато сме били на три морета вие къде сте били, кой ви знае! Какво да ти обяснявам....

Наистина България и Македония и въобще всички малки държавички с комплекси за малоценност генерират повече история, отколкото могат да преживеят.  България е била "на три морета" около 20 години. И е нямала собствен флот. Дори и пристанища не е имала. А какво означава, че за двадесет години едва-едва сме се домогнали до някакви територии и сме ги владеели, тъй че да кажем гръмогласно, че сме били на "три морета", макар никога да не сме имали флот и пристанища на тях. А какво да кажат наследниците на Византия и Рим? Те са били на няколко континента и то не за по 20 години, едва-едва удържайки някакъв контрол над тези територии. 

В тази вечер Иван беше много горд. Натри му носа на тоя германец! Нищо, че е дошъл в неговата държава, за да оцелее някак си. И нищо, че не е постигнал нищо в живота си за разлика от същия този германец. 

Това му дай на българина - да яде и да пие и да се удря в гърдите като примат, крещейки "Булгар, булгар!", та да го види целия свят колко е велик. Чели сте Бай Ганьо...

За това и макар че българите преживяват петвековно робство, народонаселението не посреща с особен възторг и вдъхновение руснаците. За това пише и Достоевски. На българите им е било добре - имат си ядене и пиене, а сега ще трябва да го дават и на руските солдати, пък и война с Османската империя...ще им развали спокойствието. Свободни-несвободни? Какво е това нещо. Нали имат ядене и пиене, от глад и жажда няма да умрат какво значение има? И като минавали хайдутите с прангите старите дърпали за дрипите малките да гледат през прозореца и им викали: "Ето, гледайте ги хайдутите сега какво ще стане с тях..." Народ, който е съществувал през повечето време под нечие робство е народ с увредена психика. Народ, който няма почти никаква собствена идентичност, а у нас, при българите е пълна каша и заради географското ни положение. Ние дори нямаме собствена национална кухня.Но пък имаме типични български качества, които са несъразмерими спрямо никой друг народ по света: комлексарщина, завист, мързел и нагаждачество. Какво преживя България след Освобождението? Първо решихме, че ще ставаме западняци и тръгнахме по кръчмите из Виена да си търсим Цар, после станахме бетер фашисти, след това по-правоверни комунисти и от руснаците, а сега най-големите евроатлантици. Безличен народ. Бездомното куче на Европа, което върти опашка и постоянно си търси покровител. Някой, който да му дава - дайте ни Македония и Добруджа, че те, разбираш ли са си наши, ама не можем сами да си ги вземем, дайте ни еврофондове, дайте ни нови самолети, че единия иска да вземе комисионна от американците, другия от руснаците, третия от шведите и не можем да се разберем. И така. Основна черта на българина е, че е изключитлено сервилен към силните на деня и изключително безразличен, а и озлобен към по-слабите, в чийто лик вижда самия себе си.  

Това е един народ, чийто национални герои са врачки и мутри. Поне за тези, които са останали в България - тези които не искат или просто не могат да се развиват и онзи всеки втори младеж, според статистиката, който нито учи, нито работи. Те най-много заклеймяват българите на Запад. Как така ще ставаш лекар в Германия, а няма да работиш тука за 800 лв. без изгледи да  се развиваш в полуразпадащите се панелни болници? Национален п-р-е-д-а-т-е-л! А истината е, че тези търтеи, които са останали в България не биха издържали на работата и темпото на живот в чужбина и две седмици. На тях си им харесва да са бедни, но безгрижни и мързеливи в България. Да живеят с майка си докато не умрат и да хвърлят салфетки по чалготеките. И да търкат лотарийните билетчета, надявайки се от небето да падне някой милион. Типично по български, зяпаме в небето и чакаме да падне. И навсякъде трябва да минем метър или да намерим "наш човек". Или да се качим пияни на колата и ако ни спрат да бутнем двайсетачка на мустакатия катаджия, който е изскочил ненадейно от някой храст. Затова и България губи повече хора в катастрофи, отколкото през войните. Нашата култура е такава. Навсякъде да се минава метър, да се бутат рушвети и да се уреждаме по семейна линия. Не забравяйте, че политиците ни са част от народа. Те са крадливи, корумпирани и продажни и са сбъднали мечтата си да го правят на високо ниво. Всеки българин мечтае да е на тяхно място и да може и той така да се урежда и да краде. 

България е аграрна държавичка на гъза на Европа, а внасяме дори картофите, които ядем. Някой си взел комисионна и канадската компания (която всъщност е американска) смуче българското злато и го изнася срещу един процент (1%) от цялата му стойност. А какво изнася България? В топ-3 в света сме по износ на тоалетни чинии. След 1989г. западните чакали и експерти цъфнаха в България. И без усилия, а напротив - със съдействието на местните чорбаджии, пардон, новоизлюпени бизнесмени и политици България им беше дадена на тепсия. И един от водещите американски икономисти по това време в България се хванал за главата и вика "Бре, хора! Хубаво искате да станете евроатлантици, хубаво допускате нашия бизнес, ама каква е тая приватизация? На САЩ й отнема 200 години да се оправи с частното разделение на земята, а вие го имате готово и го унищожавате?!" - да, ама това комунистите са го направили, блещят се бившите ченгета, доносници и партийни секретари, които и до днес управляват държавата. Народопсихология. Има една история как в Русия Петър Велики хванал някакъв чиновник (поредния) да краде. Арестували го и го понесли към бесилото. Оня се замолил на царя да го пожали и Петър му отговорил: 
- Добре, няма да те обеся, ако ми кажеш отговора на тоя въпрос: Защо холандците не крадат така, защо германците не крадат така, както руснаците крадат?! 
Отговор не последвал....

Какво ни остава освен да търкаме билетчетата и да се надяваме да падне милиона от небето и да чакаме предсказанията на Баба Ванга да се сбъднат и България отново да стане "велика", а Кубрат Пулев и неговата трупа за популяризиране на гайдата и цървулите сред феновете на бокса да се бие за световната титла, за която няма шанс. И всичко това, докато ни управлява бившия охранител на Тодор Живков.



Гласувай:
5



1. 1997 - "мързеливото стадо, чийто национални герои са крадци и врачки? "
27.12.2018 13:08
Кой е този твой народ? Това не сме ние.
цитирай
2. valdor1355 - Кой е този твой народ? Това не сме ...
27.12.2018 13:18
1997 написа:
Кой е този твой народ? Това не сме ние.

Призовавам за повече снизходителност към блогъри, които се изживяват като интелектуалци. Ок, открили са топлата вода и в еуфорията трябва да го "овековечат" писмено, надявайки се на фурор. ;) Постингът го намирам за напърно обективен, но и за напълно безполезен, понеже красноречието на автора не излиза от сферата на хейтърството и на йота.
цитирай
3. born - Що ли ми се струва, че първенството в производството на кенефни съоръжения не е съвсем булгаристанско ?
27.12.2018 13:26
Идеал Стандарт и Видима май са част от Ideal Standard International
който въоще не е български
"Ideal Standard International is a privately held multinational bathroom, sanitary ware and plumbing fixture company headquartered in Belgium. It operates primarily in Europe, Middle East and North Africa.

The brand Ideal Standard dates to the early 1900s. By the late 1940s, Ideal Standard used some products of companies of the American Standard group.[1] The "Ideal" brand traces back to the "Ideal Boilers" and "American Radiators" brands used by the American Radiator Company."

Мога и да прецизирам отговора на въпроса на Петър I : "...Защо холандците не крадат така, защо германците не крадат така, както руснаците крадат?! ..." .
И холандците, и германците крадат, но имат мярка. Ние /и руснаците също/ - йок.
Повервай ми. През юни бях в Холандия и коментирахме същия въпрос. Отговорът на холандската страна бе, че ако холандските управници крадат и са корумпирани/което е горе-долу едно и също/, то е в рамките на примерно 10 %, докато у нас процентът е около 100, като апетитите надвишават 100-те %.
цитирай
4. 1997 - Леко беше да се разграничите от автора, отбелязвайки, че цитирате, но не.
27.12.2018 14:47
" Постингът го намирам за напърно обективен"
Ако наистина се солидаризирате с автора, то сте попаднал в лоша среда. В моята среда НЯМА от "мързеливото стадо, чийто национални герои са крадци и врачки"
цитирай
5. radostinalassa - Копи от постинга за бомбардировките
27.12.2018 14:50
За да се отгледа и изучи едно дете, трябват 100.000 лева от родителите му и толкова от държавата. И накрая младежът емигрира. Това е най - скъпият данък, който плащаме на колониалната политика. Защото Домусчиев и сие са крайно алчни и не вдигат заплатите. Ако заплатите тук са високи, никой няма да напусне родината си.
Държавата губи, това е. И това не става случайно, а целенасочено.
цитирай
6. radostinalassa - Ти си поклонник на учена Флоранс, който смята , че мозъците на всички хора са еднакви ?
27.12.2018 14:53
Тезата е на Лайфчо, който смята, че не мозъкът на Джон е създал компютъра, а американските пари и въздух. Технократичното общество довежда до енволюция на чозъците. Внасят се учени от Изтока към США. Това не е лри доказателство за това?
цитирай
7. codetroina - хубу..фактите са такива..
27.12.2018 15:33
а, ти защо си в затвора?
цитирай
8. barfly22 - Кой е този твой народ? Това не сме ...
27.12.2018 15:47
valdor1355 написа:
1997 написа:
Кой е този твой народ? Това не сме ние.

Призовавам за повече снизходителност към блогъри, които се изживяват като интелектуалци. Ок, открили са топлата вода и в еуфорията трябва да го "овековечат" писмено, надявайки се на фурор. ;) Постингът го намирам за напърно обективен, но и за напълно безполезен, понеже красноречието на автора не излиза от сферата на хейтърството и на йота.


Нито се изживявам като "интелектуалец" нито ми дреме на оная работа колко човека ще прочетат нещо, което съм написал за 10 мин. в някакъв сайт за блогове. Най-вече съм го написал за себе си. На, който му харесва - окей, на който не му харесва да си намери друго занимание или четиво, не ми пука.
цитирай
9. barfly22 - В моята среда НЯМА от "мърз...
27.12.2018 15:58
1997 написа:
В моята среда НЯМА от "мързеливото стадо, чийто национални герои са крадци и врачки"

Ама, разбира се, ний не сме от тях как'Сийке...
Радвам се, ако в твоето обкръжение е така. Аз също съм претенциозен и ревниво подбирам с какви хора контактувам, но понякога сблъсъка с "Иванчовците" е неизбежен. Пък и синтезирам наблюденията си над средностатистическия индивид. Иначе, не знам доколко съм прав, но истината винаги е неприятна. И все пак е по-добра от илюзиите и комплексарщината - "България на три морета", много сме готини, много сме велики, ама света не ни обича и евреите и комунистите, заедно с американците, саботират клета майка България. И ний, разбираш ли, сега сме сърдити на целия свят. Не ни ценят тия гадове. Нямате си представа колко не значителна е България отвън и колко на никой не му дреме...то няма и какво да се заграби от тази опустошена собственоръчно от българите територия, на която са си разпънали юртите навремето. Има малко злато, то ще свърши като го изцоцкат, има народ, който си самоубива производството и икономиката, но пък пазара е твърде малък, но все пак - има още няколко милиона, които имат някакви покупателни възможности и толкова. Приеха ни в НАТО и ЕС по чисто геополитически интереси, да се контролира територията, тъй като е от стратегическо значение и толкова. След 30 години и това няма да го има, когато в България останат само циганите и пенсионерите.
цитирай
10. barfly22 - Мога и да прецизирам отговора на ...
27.12.2018 16:09
born написа:
Мога и да прецизирам отговора на въпроса на Петър I : "...Защо холандците не крадат така, защо германците не крадат така, както руснаците крадат?! ..." .
И холандците, и германците крадат, но имат мярка. Ние /и руснаците също/ - йок.
Повервай ми. През юни бях в Холандия и коментирахме същия въпрос. Отговорът на холандската страна бе, че ако холандските управници крадат и са корумпирани/което е горе-долу едно и също/, то е в рамките на примерно 10 %, докато у нас процентът е около 100, като апетитите надвишават 100-те %.


Така е и освен това в тези държави има закони и те се спазват, няма значение колко си "голям". Докато в България сме като крепостни селяни и разни като Баневи, Прокопиев и Кирил Домусчиев се изживяват като феодали (официално: бизнесмени) и са недосегаеми от закона. И съм в пълното си съзнание, че сега се проведоха няколко по-мащабни шоу-програми с арестите на онази кметка на не помня кой бедняшки софийски квартал и Баневи. И какво? Всички знаем как ще свърши всичко.
цитирай
11. codetroina - а КОИ сте? може ли по-изчерпателно..
27.12.2018 18:14
1997 написа:
Кой е този твой народ? Това не сме ние.

цитирай
12. codetroina - а бе многооо..зрял Комент, Верно ли си на 22??!!!
27.12.2018 18:15


Така е и освен това в тези държави има закони и те се спазват, няма значение колко си "голям". Докато в България сме като крепостни селяни и разни като Баневи, Прокопиев и Кирил Домусчиев се изживяват като феодали (официално: бизнесмени) и са недосегаеми от закона. И съм в пълното си съзнание, че сега се проведоха няколко по-мащабни шоу-програми с арестите на онази кметка на не помня кой бедняшки софийски квартал и Баневи. И какво? Всички знаем как ще свърши всичко
цитирай
13. barfly22 - @сodetroina, На 22 ли пише, че съм? В ...
27.12.2018 18:20
@сodetroina,

На 22 ли пише, че съм? В настройките не съм попълнил възраст, доколкото помня. От един месец насам съм в "клуб 27". Дали ще ги преживея, предстои да разберем.


цитирай
14. valdor1355 - Не съм казала, че не ми харесва, а че е ...
28.12.2018 01:03
Не съм казала, че не ми харесва, а че е безполезно четиво. Има разлика.
Много силно ми въздейства, обаче предишен твой текст с описание на мястото в София, което обитаваш под наем. Слабите, личните постижения на човек, експлоатиращ подобно обиталище вероятно му дават право да негодува " завистливо" срещу хората, които могат и имат възможност да крадат повече от него. ;)
цитирай
15. krumbelosvet - Един некойси пийнал Иван
28.12.2018 03:39
нещо бил казал. И те тва било комплексарщината на един НАРОД. А то е комплексарщина НА АВТОРА. Възпитан от шибаните медии.
цитирай
16. barfly22 - valdor1355, всъщност този текст е ...
28.12.2018 12:08
valdor1355, всъщност този текст е художествена измислица. Като изключим уличните кучета, светкащите очи на паметника и разкопките пред ЦУМ, които са реални места. Моят апартамент беше близо до ЦУМ и единственото общо с мястото, което съм описал е, че кооперацията, в която живеех имаше частен двор. Тя беше мъничка и там живеехме аз и още две семейства. Апартаментите са по 100 кв. така че не се безпокой как съм живял и как живея сега и се научи да правиш разлика между художествен текст и да я отличаваш. Добре, че не написах, че съм живял на луната, сигурно щеше да ме питаш как е там...
цитирай
17. barfly22 - нещо бил казал. И те тва било комп...
28.12.2018 12:10
krumbelosvet написа:
нещо бил казал. И те тва било комплексарщината на един НАРОД. А то е комплексарщина НА АВТОРА. Възпитан от шибаните медии.

Ще те разочаровам, но не съм възпитан от "шибаните медии". А Иванчо е събирателен образ, прибавяйки и другите неща, описани в текста си е доста близък и точен психопрофил на средностатистическия българин. Единственото ми общо с "шибаните медии" е, че съм работил като журналист за кратко - по-малко от 5г. Телевизия не гледам, а източниците от които се информирам са далеч от мейнстрийм-а.
цитирай
18. valdor1355 - Иначе финтът, който направи беше ...
28.12.2018 12:48
Иначе финтът, който направи беше очакван. ;)
цитирай
19. barfly22 - Иначе финтът, който направи беше ...
28.12.2018 13:54
valdor1355 написа:
Иначе финтът, който направи беше очакван. ;)
Не знам какво си "очаквала" и не ме интерсува. Иначе да се върна на предния ти коментар. Текстът не може да е "безмислен" тъй като това е моето мнение, а аз считам, че и най-големия тъпанар има право да изкаже мнението си в личното си пространство, в случая блог, дори и да не съм/си съгласен с него. Иначе благодаря за литературната критика....
цитирай
20. valdor1355 - Когато публикувам в боговете си, ...
28.12.2018 16:28
Когато публикувам в боговете си, тотално съм забранила коментарите. Ако не желаеш да получаваш мнения по една или друга причина може да взаимстваш същото. Но фактът, че в една тема коментарите се допускат, най- малкото означава , че блогърът се интересува от обратната връзка. ;)
цитирай
21. krumbelosvet - "не съм възпитан от "шибаните медии", казва авторът barfly22
29.12.2018 08:24
Иванчо с изпъкналите жили на врата бил събирателен образ.
А чий събирателен образ е "мързеливото стадо, чийто национални герои са крадци и врачки"? Това е ЧУВСТВОТО (и уви, все по-масово), което е яхнало автора, без той да знае кога и как. Шизофренично ЧУВСТВО - моят народ е такъв-онакъв, ма АЗ не съм.
Младостта не е порок. Помня младостта, моята и на приятелите, и знам както ЧУДЕСАТА на които е способна, така и НЕПОЗНАВАНЕТО на света, съчетано с УВЕРЕНОСТ, ЧЕ ГО ПОЗНАВА...
Осмелявам се да предложа на автора НАЙ-ДОБРОТО от моите КРАТКИ постинги:
"Нещастието на българите и партийният бяс" (първият ми пост в блог.бг)
""Не сме народ а мърща..." доказва обратното" (един от първите)
"Перото на Бърнард Шоу - таран срещу България" (също един от първите)
"Писмо в бутилка 1. Хронология." (някъде към 12-13 място)
цитирай
22. radostinalassa - Авторът не е запознат с особеностите на другите соеве и подсоеве
29.12.2018 13:20
Напр. негри, индуси, латиноси.
Още се чудят защо негрите имат такава малка успеваемост в училище. Опитват се да си го обяснят някак. А циганчетата ? Такива етноси се командват лесно, достатъчни им са храна, вода, секс и деца. Те не искат да мислят за повече. Може би не могат или причината е друга. Затова ни ги внасят с милиони в Европа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barfly22
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 33060
Постинги: 14
Коментари: 74
Гласове: 14
Архив